Hírek

2013.02.21.

Ljudmila Ulickaja 70 éves

Ljudmila Ulickaja, a kortárs orosz irodalom egyik legizgalmasabb és legkedveltebb alakja ma hetvenéves.

részletek
2013.01.09.

Az álom féltestvére - Újabb Ulickaja-mű a színpadon

Ljudmila Ulickaja Vidám temetés című regénye és az Alkésztisz-mítosz alapján a TRAFÓ és a FÜGE Produkció bemutatja a Titkos Társulat és a Tünet Együttes közös előadását január 19-én és 20-án.

részletek
2012.12.17.

Odaadó hívetek, Surik - Hatalmas sikert hozott a december 15-i premier!

Bemutatták Ljudmila Ulickaja Odaadó hívetek, Surik című regényének színpadi változatát Bagó Bertalan rendezésében. A hazánkban 2008-ban megjelent regény színpadi változatát Selmeczi Bea a Rózsavölgyi Szalon felkérésére készítette el.

részletek
2012.11.30.

Ljudmila Ulickaja meséje a Kolibriben

"A mesém szereplői állatok és növények. Nagyon szeretem a fákat, a világ legjóságosabb teremtményeinek tartom őket " – üzente a Kolibri Színháznak Százlábúak láb alatt című meséjének bemutatása alkalmából Ljudmila Ulickaja írónő.

részletek
2012.11.15.

Odaadó hívetek, Surik – Ljudmila Ulickaja nagy sikerű regénye színpadon

December 15-én mutatják be Ljudmila Ulickaja Odaadó hívetek, Surik című kötetének színpadi változatát a Rózsavölgyi Szalonban.

részletek
2012.11.06.

Kex és Tea Ljudmila Ulickaja-est

November 6-án, kedden 19 órakor Ljudmila Ulickaja-est a Momentán Társulattal a Marczibányi Téri Művelődési Központban.

részletek
2012.10.16.

Csodák és hétköznapok

Megjelent Ljudmila Ulickaja A mi Urunk népe című új kötete!

részletek
2012.07.02.

Ljudmila Ulickaja: A mi Urunk népe

Várhatóan október közepén jelenik meg Ljudmila Ulickaja új novelláskötete, A mi Urunk népe. Ajánló a kötet fordítójától, Goretity Józseftől.

részletek
2012.05.15.

Ljudmila Ulickaja levele Kiss Ilonának, Kisbali Anna édesanyjának

Ljudmila Ulickaja: Történetek gyerekekről és felnőttekről című új mesekönyv bemutatója napján az írónő levelet írt Kiss Ilonának, a fordító, Kisbali Anna édesanyjának.

részletek
2012.05.15.

Ljudmila Ulickaja Történetek gyerekekről és felnőttekről című új kötetének felolvasással egybekötött bemutatója

Május 15-én 18 órakor mutatja be a Magvető Kiadó Ljudmila Ulickaja Történetek gyerekekről és felnőttekről című új mesekönyvét a Rózsavölgyi Szalonban. A meséket Kisbali Anna fordította, melyekből Tompos Kátya és Harkányi Endre olvas fel.

részletek
2012.05.15.

Új mesekönyv Ulickajától

Az Ignáciusz nevű macska után Ljudmila Ulickaja új mesefiguráknak ad életet. Szovjet mesék gyerekeknek. Könyvbemutató.

részletek
2012.03.05.

Magvetős gyermekprogram a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

A Magvető Kiadó 2012. április 22-én, vasárnap 11.30-tól 12.15-ig mutatja be gyerekkönyveit a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon Tatoktatok – Gyerekirodalom a Magvetőnél címmel.

részletek
2012.03.02.

Rövid – Ősbemutató a Tháliában Ljudmila Ulickaja novellája alapján

Rövid címen Garai Judit dramaturg és Hidvégi Nóra rendező állította színpadra Ljudmila Ulickaja Az orosz falvak asszonyai című novelláját (fordította: Goretity József). Az ősbemutatót 2012. március 13-án tartják a Thália Színházban.
Bővebb információ a darabról és az előadásról itt!

részletek
2012.03.02.

Ulickaja bemutató a Tháliában

Az orosz falvak asszonyai című novellából készítettek színpadi változatot a Thália, a Tatabányai Jászai Mari Színház és a FÜGE közös előadása számára.

részletek
2011. 12.14.

Minimum 11-es!

A Magyar Narancs sikerlistájának 1. helyezettje Ulickaja legújabb regénye, az Imagó!

részletek
2011.11.25.

Lyudmila Ulitskaya: Imago

Great and gripping saga from the Russian novelist depicting the lives of three friends and their families. We get to know their biography – even to make it more complex, the lives of their other friends – in the typical style of Ulitskaya.

részletek
2011.11.03.

Interjú Goretity Józseffel

Az Ekultúra Ljudmila Ulickaja hazai fordítójával beszélgetett.

részletek
2011.10.05.

Az Imágó vezeti a Fókusz könyvlistáját

Az Imágó című, szeptember elején megjelent új Ulickaja-regény a legolvasottabb szépirodalmi könyv - derül ki a Fókusz sikerlistájából. A Magvető kiadványai közül egy másik Ulickaja könyv, a Daniel Stein, tolmács került a top tízbe.

2011.10.10.

"A könyvfordítás titkai

A Médiatárban már elérhető összeállításban arra kerestük a választ, hogyan kell egy könyvet lefordítani. Az apropót a világhírű orosz írónő Ljudmila Ulickaja a Debreceni Egyetemen tett látogatása adta, hiszen új könyvének első, épp magyar fordítására érkezett Debrecenbe.

részletek
2011.10.10.

"Irgalom a bukottaknak is" – Ljudmila Ulickaja, az Imágó szerzője Budapesten

Bár begipszelt kezével könyveket szignálni végül is nem tudott, egész estje jelképes dedikáció volt lenyűgözően lelkes olvasóközönségének. Az orosz írónő zsúfolásig telt ház előtt beszélt új regénye hátteréről, művészetről és tisztességről, fiatalkoráról és jelenéről.

részletek
2011.10.08.

Így ért véget a nyaram – Ulickaja a Puskin moziban

A Kukockij eseteiből a borító tűnt a legjobbnak, sarló-kalapácsos drapérián egy csecsemő ordít, keze ökölben, rövid lába levegőben rúgkapál, meg hogy nőgyógyászos a sztori. Aztán persze beindult a mese, belevitt rendesen a testbe, egészség-betegség, élet-halál ügyekbe. Most itt az Imágó. Az új kötetről a szerzővel, Ljudmila Ulickajával Goretity József beszélgetett a Puskin Mozi Metropolis termében 2011. szeptember 14-én este hattól.

részletek
2011.09.11.

Ulickaja keze van benne - nyolc lépcsőt zuhant az írónő

Csütörtök este kaptam egy üzenetet tőle: leestem a lépcsőn, reggel valószínűleg orvoshoz kell menni, esetleg röntgen…

részletek
2011.09.11.

Imágó: Ljudmila Ulickaja Pécsett beszélt új regényéről

Imágó című új regényét mutatta be és művészetéről beszélt Ljudmila Ulickaja orosz írónő pénteken a pécsi Regionális Könyvtár és Tudásközpontban. A kortárs orosz irodalom egyik legnevesebb képviselője a Pécsi Íróprogram huszonötödik vendégeként érkezett az intézménybe; a sorozat az Európa Kulturális Fővárosa keretében indult 2007-ben...

részletek
2011.09.09.

Ljudmila Ulickaja a Debreceni Egyetemen

A világhírű írónővel szeptember 12-én 16 órától a Főépület Aulájában találkozhatnak az érdeklődők. Ljudmila Ulickaja beszél írói pályájáról, művészetéről és magyarul frissen megjelent, Imágó című regényéről. A beszélgetés orosz nyelven, magyar nyelvű tolmácsolással zajlik. A beszélgetést Goretity József, a kötet fordítója vezeti.

részletek
2011.09.07.

Végtére a kultúra győzött a politika felett

Ljudmila Ulickaja a kortárs nemzetközi szépirodalom sztárja. Nem véletlen, hogy a Pécsi Íróprogram meghívásának is két év egyeztetés után tudott eleget tenni.

részletek
2011.09.05.

Ulickaja, Ljudmila: Imágó

Ljudmila Ulickaja legújabb regényében három jó barát – egy zenész, egy költő és egy fotográfus – életén keresztül mutatja be a Sztálin halálától a Gorbacsov-féle "peresztrojkáig" terjedő időszak, az "olvadás" és a "pangás" korszakának hétköznapjait. A történet középpontjában e három évtized szovjet történelmének ellenzéki törekvései állnak: konspirációk, illegális kiadványok terjesztése, csempészése, kényszerű külső és belső emigrációba vonulás – a korszak politikai életének tipikus eseményei...

részletek
2011.06.06.

Birodalmat épít

Regényeket is megszégyenítően vastag novellaválogatást vehetett kézbe a magyar Ulickaja-rajongó nemrég, ám ezzel a külső hasonlósággal ki is fullad az a gyakorlat, amely a rövid prózagyűjteményeket mindenáron valamiféle nagyobb egységként kívánja feltüntetni. Szögezzük le tehát mindjárt az elején: az Elsők és utolsók nem regény, nincs az a filológiai lelemény, ami azzá tenné, hiába járnak át az első részben még csak valamennyire, a másodikban viszont már felvállalt következetességgel a szereplők...

részletek
2010.03.31.

A Daniel Stein, tolmács angolul

Ljudmila Ulickaja Daniel Stein, tolmács című regénye 2011 áprilisában megjelenik angolul az Overlook Press gondozásában. A megjelenés alkalmából a szerző április 2. és 6. között számos eseményen részt vesz New Yorkban.

2011.02.08.

Hamarosan jön Ulickaja új regénye!

Goretity József, a kötet fordítója mesél az írónő legújabb könyvéről, mely ősszel fog megjelenni a Magvető gondozásában.

2011.01.27.

Ulickaja átvette a Simone de Beauvoir Díjat

Ljudmila Ulickaja január 10-én átvette a Simone de Beauvoir Díjat a párizsi Les Deux Magots kávéházban. A kitüntetést a francia filozófus, Julia Kristeva alapította 2008-ban, Simone de Beauvoir születésének 100. évfordulójára, és emberi jogi aktivistáknak ítélik oda. Ulickaja a nők jogaiért folytatott küzdelméért kapta meg a díjat.


2010.11.21.

Oroszországról ma - A Nyitott Műhely Kortárs világirodalmunk című új sorozatának nyitó estje

Az Elsők és utolsók Válogatott elbeszélések, a Kssz!, A jég és A Sárga Nyíl szerzőiről, azaz Ljudmila Ulickajáról, Tatyjana Tolsztajáról, Vlagyimir Szorokinról és Viktor Pelevinről beszélget Goretity József, M. Nagy Miklós, Szőke Katalin műfordítókkal Bán Magda, a sorozat szerkesztője december 2-án.

2010.10.28.

Megjelent Ljudmila Ulickaja legújabb kötete

Mától kapható a szerző Elsők és utolsók - Válogatott elbeszélések című könyve, melyről bővebb információt talál és bele is olvashat.

részletek
2010.09.06.

Október 30-án megjelenik Ljudmila Ulickaja legújabb kötete!

Ljudmila Ulickaja hamarosan megjelenő elbeszéléskötetét most a könyv fordítója, Goretity József ajánlja az olvasók figyelmébe.

részletek
2009.11.23.

Ljudmila Ulickaja a Vatikánban

November 21-én, szombaton XVI. Benedek pápa több száz művészt hívott meg a Vatikánba.

részletek
2009.11.01.

Hamarosan megjelenik az új Ulickaja-kötet!

Ahogyan már korábban megírtuk, még az idén közreadjuk Ljudmila Ulickaja új könyvét.

részletek
2009.08.20.

Újabb Ulickaja-kötet készül!

Az immár hét kötetből (Médea és gyermekei, Életművésznők, Vidám temetés, Szonyecska, Odaadó hívetek, Surik, Kukockij esetei, Daniel Stein, tolmács) álló, magyar nyelvű Ulickaja-életmű-sorozat újabb darabbal bővül az idén.

részletek
2009.05.26.

Daniel Stein, tolmács a sikerlisták élén

Ljudmila Ulickaja új regénye megjelenése óta tartja vezető pozícióját a különféle könyvesboltok eladási listáin. A Daniel Stein, tolmácsból adtak el alegtöbbet az Írók Boltjában, és a Fókusz Online-on is ott tanyázik hetek óta a dobogón.

részletek
2009.05.25.

Lángh Júlia laudációja

A könyvfesztiválon a Budapest Nagydíjjal kitüntetett Ljudmila Ulickaja tiszteletére Lángh Júlia író mondott közönségsikert arató laudációt, melyet itt olvashat el.

részletek
2009.04.26.

Ljudmila Ulickaja volt a könyvfesztivál első női díszvendége!

Vasárnap véget ért a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, mely az idén – több mint 61 ezer embert vonzott, így – látogatócsúccsal zárt. Az orosz írónő programjait hatalmas érdeklődés övezte, Ljudmila Ulickaja átvette a Budapest Nagydíjat, részt vett több pódiumbeszélgetésen és több száz olvasójának dedikálta regényeit az elmúlt napokban.

részletek
2009.04.25.

Ljudmila Ulickaja vasárnap is dedikál

Pénteken és szombaton már több száz könyvet írt alá olvasóinak Ljudmila Ulickaja. A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál zárónapján azonban még van lehetőség találkozni az írónővel, aki 14 és 16 óra között dedikál, a Magvető/Líra 34-es számú standjánál a Jövő Házában.

részletek
2009.04.25.

Az Orosz lekvár sikere

A könyvfesztivál díszvendégének, Ljudmila Ulickajának Orosz lekvár című drámáját mutatták be egyszeri alkalommal, felolvasó-színházi formában a Centrál Színházban.

részletek
2009.04.24.

Ljudmila Ulickaja ma előadott és dedikált

Kora délután az ELTE-n tartott előadást Ljudmila Ulickaja A megoldhatatlan kérdések regénye? címmel, majd ezt követően több mint két órán keresztül dedikált a könyvfesztiválnak otthont adó Millenárison – olvasói legnagyobb örömére.

részletek
2009.04.23.

Budapestre érkezett a könyvfesztivál díszvendége, Ljudmila Ulickaja

Ljudmila Ulickaja nagyon büszke legfrissebb elismerésére, a Budapest Nagydíjra, melyet a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeként vett át ma a Millenárison.

részletek
2009.04.14.

Felolvasóest Ljudmila Ulickajával

Felolvasó-színházi előadás Ljudmila Ulickaja Orosz lekvár című művéből (fordította: Radnai Annamária, rendező: Novák Eszter, zeneszerző: Keresztes Zoltán) a MERLiN és a Centrál Színház szervezésében.

részletek
2009.04.10.

Megjelent Ljudmila Ulickaja legújabb regénye

Daniel Stein, tolmács címmel megjelent Ljudmila Ulickaja legújabb regénye, melyet többen legjelentősebb művének tartanak, és 2006-os megjelenése óta több, fontos díjjal jutalmaztak.

részletek
2009.04.09.

Ulickaja Alekszandr Meny-díjat kapott!

Március 31-én, Stuttgartban vette át Ljudmila Ulickaja az Alekszandr Meny-díjat. Az elismerést legújabb könyvéért, a nálunk is hamarosan megjelenő Daniel Stein, tolmácsért kapta.

részletek
2009.04.07.

Találkozzon Ljudmila Ulickajával a könyvfesztiválon!

Az idén rendezik meg tizenhatodszor – április 23. és 26. között – a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek a Millenáris (1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.) különböző épületei adnak otthont. A könyves fiesta díszvendégével, Ljudmila Ulickaja orosz írónővel az alábbi időpontokban találkozhatnak olvasói

részletek
2009.03.30.

Ljudmila Ulickaja az ELTE-n

A megoldhatatlan kérdések regénye címmel rendez találkozót Ljudmila Ulickajával az ELTE BTK Ruszisztikai Központja április 24-én, pénteken 14 órától. A rendezvénynek az Eötvös Loránd Tudományegyetem Régészettudományi Intézetének 172-es nagyelőadója (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/B, félemelet) ad otthont.

részletek
2009.03.20.

Ljudmila Ulickaja a Man Booker Nemzetközi Díj esélyesei között!

Március 18-án hozták nyilvánosságra a Man Booker Nemzetközi Díjra 2009-ben esélyes tizennégy író névét.

részletek
2009.03.12.

Ljudmila Ulickaja a Könyvfesztivál díszvendége!

Az idén április 23. és 26. között rendezik meg a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek díszvendége a világhírű, Booker-díjas orosz írónő, Ljudmila Ulickaja lesz.

részletek

Könyvek

 • Örökbecsű limlom
 • Imágó
 • Történetek gyerekekről és felnőttekről
 • Imágó
 • Médea gyermekei
 • Életművésznők
 • Vidám temetés
 • Szonyecska
 • Odaadó hívetek, Surik
 • Kukockij esetei
 • Daniel Stein, tolmács
 • Történetek állatokról és emberekről